16 Nisan 2008 Çarşamba

MARKA İSİMLERİNE DİKKAT...

Hepimizin bildiği gibi bir üründeki en önemli şeylerden biri markadır. Marka ismi bulurken de dikkat etmemiz gereken bir çok kriterler ve çeşitler vardır. Mesela bir ürünün marka ismi ne kadar açık, anlaşılır, akılda kalıcı olursa o kadar iyi olur. Ayrıca bazı markalar vardır ki ürünün ne olduğunu, özelliklerini, ne işe yaradığını marka isminden rahatlıkla anlayabilirz. Ben bu yazıda biraz bu markalardan bahsetmek istiyorum.
İlk olarak aklıma gelen marka Kentucky Fried Chicken. Bu markanın isminden kızarmış tavuk ürettikleri rahatlıkla anlaşılabilmektedir. Bunun yanında Sütaş' ın süt, Yataş' ın yatak, FilliBoya' nın da boya ürettiği gibi bir çok örnek verebiliriz. Ayrıca bazı marka isimlerinden de ürünün özelliği, ne sonuç yarattığı anlaşılabilmektedir. Mesela Konfor Mobilyalarının marka isminden konforlu olduğu, Garanti Bankası' nın isminden de bize garanti verdiği görülmektedir. Bunların dışında da özellikle bir marka ismi üzerinde durmak istiyorum. O isim de son zamanlarda ilgi odağı olan Mortgage...
Mortgage hepimizin bildiği gibi İngilizce'de ipotek anlamına gelmektedir. Mortgage sistemi de kira öder gibi, aylık bütçemizi sarsmayacak ödemeler ile ev sahibi olmanın yollarını açan bir sistemdir. Bu şekilde bakıldığında gayet hoş bir şey. Fakat Mortgage sistemi öncelikle alacağı konut bedelinin % 25'i oranında peşinatını verebilecek ve aylık ödemelerine göre belli bir oranda düzenli geliri olanların yararlanması için hazırlanmış bir sistemdir.Sistem olarak konut bedelinin % 25'ini ödemeniz gerekmektedir. Peki Mortgage' ın hitap ettiği kitle ne? İnternetten bazı kişilerin bununla ilgili yaptığı yorumları yazmak istiyorum:

“Bu yasanın şu ortamda ortadirege bir faydası yok. Zengine bundan düşük maliyetli kredi mi olur adam nakidini çalıştırıp gelirin ufak kısmıyla ev sahibi olacak zaten. Bu devirde nakiti olup da onu gidip emlakçıya verene yazık. Kendin çalış kendi gelirinin keyfini, sür başkası degil”

“Ne iş abi bu bütün kiralar tavan yaptı, hiç gerek yok. Ödeme seçenekleri aylık en az 1.500YTL, kim verebilirki? Zaten o kadar parası olan adamın bu olaya hiç mi hiç ihtiyacı yoook...”

“Kendini ve yaşamını bir eve kiralama sözleşmesi.”

Ve bunlar gibi bir çok yorum bulunmaktadır. Asıl anlatmak istediğim şeye geleyim ve Mortgage' ın marka ismine bakalım. Yorumlardan da anlaşıldığı gibi şu anda bu sisteme dahil olmuş kişiler, bu marka isminin sonucuna katlanıyor olsa gerek. Mortgage' ın söylenişini Türkçe olarak düşünürsek bu sistem ona dahil olanların bir yerlerini çoktan morartmıştır sanırım...

2 yorum:

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Mortgage'e de adam gibi bir isim bulamadılar. Tutulu satış diyenler falan oldu (Tutulu satış ne be?) Ama haklısın hakikaten kötü bir isim ve gayet negatif çağrışımlar yapıyor.

fatma.sayin dedi ki...

Evet hocam Mortgage kötü bi çağrışım yaptığı için ve kelimenin Tükçe olması için Türk Dil Kurumu önermiş "tutulu satış" ismini ama o da en az Mortgage kadar kötü bir isim olmuş..