26 Mayıs 2008 Pazartesi

Eve Çıkma Derdi

Okuldaki 3. senemiz ve artık yemek sıkıntısı ve zaman kısıtlamasından yurtta yaşam katlanılmaz hale geldiğinden yurttan ayrılma eve çıkma kararı aldım. Bu bahar boyu okul civarında ev aradım.

Buralardaki evler genelde bakımsız veya çirkin, ulaşımı zor ve yeri kötü olanlarda var. Bu özelliklerine rağmen evlerin fiyatları şaşılacak düzeyde yüksek. Tabi çok temiz güzel evler de var arkadaşların kaldığı ancak bahsettiğim evlerle aralarında fiyat farkı neredeyse yok. Bunun başlıca nedeni tabi ki ilçede bulunan üniversite. Ev değerleri arasındaki farkı kapatan bu etken kaliteyi de düşürüyor çünkü evlere çok yüksek oranda rağbet var ve ev sahipleri nasıl olsa tutan olur mantığıyla yaklaşınca karşımıza bakımsız onarımsız değerinin çok üstünde para istenen evler çıkıyor. Bu noktada benim aklıma ürün bazlı fiyatlandırma(product based pricing) ile değer bazlı fiyatlandırma(value based pricing) farkı geldi.

Aslında derste işlediğimiz konuyu tam karşılamıyor ama kaliteli ve bakımlı daireler diyelim ki ürün bazlı fiyatlanmışken diğer evler okulun verdiği değerden dolayı değer bazlı fiyatlanmış oluyor. Bu da aslında olaya haksız rekabet boyutu katıyor. Çünkü evi bakımlı olan ev sahibi öğrenciye ev vereceğinden fiyatı buna göre koyup ücreti çok yüksek tutamıyor ama diğer yandan bakımsız ev sahibi evim okula yakın ve değerli öğrenci de bu ücreti karşılar diyerek diğer eve yakın ücretlendirme yapınca kazancı daha fazla oluyor. Yani kaliteli ev 750 civarında fiyat koyarken kötü ev 650 koyup aslında evin değerine göre daha çok kazanmış oluyor.


2 yorum:

Unknown dedi ki...

KULANDIĞINIZ EV RESMİ BARAN EMLAK MÜŞAVİRLİĞİNİN PATENTLİ LOGOSUDUR LÜTFEN KULANMAYINIZ.03122823530 MEHMET CİMO

Unknown dedi ki...

KULANDIĞINIZ EV RESMİ BARAN EMLAK MÜŞAVİRLİĞİNİN PATENTLİ LOGOSUDUR LÜTFEN KULANMAYINIZ.03122823530 MEHMET CİMO